Fos'ten
Fos'ten is een organisatie van enthousiaste, actieve en vitale Surinaamse 50+vrouwen uit alle maatschappelijke geledingen. Fos'ten is een klankbord voor en staat open voor alle Surinaamse 50+vrouwen. Fos'ten wil de belangen van haar leden behartigen door
- het signaleren van problemen die samenhangen met het ouder worden van Surinaamse vrouwen in Nederland
- het geven van informatie over onderwerpen die van belang zijn voor oudere Surinaamse vrouwen
- het beïnvloeden van overheidsbeleid ten behoeve van de doelgroep
- het organiseren van voorlichting om de toegankelijkheid van overheidsvoorzieningen te bevorderen
- het ontwikkelen en uitvoeren van trainingen en cursussen om de participatie van de oudere Surinaamse vrouw in de Nederlandse samenleving te vergroten.
In 1997 ging een groep enthousiaste Surinaamse vrouwen met elkaar brainstormen tijdens een eerste training op "De Guldenberg" in Helvoirt (Brabant). Een historisch moment was de verkiezing ter plekke van het eerste Fos'ten bestuur en de vorming van een kadergroep en werkgroepen. En zo werd Fos'ten, ruim 10 jaar geleden, geboren. Sindsdien zijn vele activiteiten uitgevoerd.
We noemen enkele actuele activiteiten:
-
de organisatie van een jaarlijkse ontmoetingsdag op of rond 16 april. In het verleden was dat de uiterste dag, vlak voor het uitbreken van de regentijd, dat de gouddelvers in Suriname uit hun dorp vertrokken en op weg gingen om goud te zoeken. Fos'ten heeft deze traditionele feestelijke dag aangegrepen om aandacht te besteden aan het cultureel erfgoed van de Surinamers. Jaarlijks trekt deze dag honderden bezoekers.
-
jaarlijkse deelname aan de 50+beurs in Utrecht: honderden Surinaamse vrouwen bezoeken de beurs en participeren in een eigen programma, waarin steeds een ander thema centraal staat.
-
project 'Levensboek': 30 Surinaamse vrouwen en mannen namen deel aan een interview en vertelden over hun leven. Daarvan is een cdrom gemaakt. Ieder van de deelnemers vulde een koffertje met dierbare voorwerpen, die samen hun geschiedenis symboliseren. Cdrom en koffer werken als middel om eigen ervaring en kennis over te dragen op de jongere generaties. Bovendien bevordert het terugblikken op de eigen geschiedenis empowerment.
-
Voorlichtingsbijeenkomst over AOW (het zogeheten 'AOW-gat') voor oudere Surinamers in Brabant, gehouden in november 2007 in samenwerking met het Platform Surinaamse Ouderenorganisatie in Noord-Brabant (PSOB).
-
Project 'Generaties in Dialoog': drie generaties bogen zich in 2006 over het thema opvoeding. Eerst de grootouders (50+), daarna de middengeneratie (25-45 jaar) en vervolgens de derde generatie (de jongeren van 18 - 25 jaar). In een slotbijeenkomst wisselden de generaties ervaringen en conclusies uit. Het project werd ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met het PSOB en de Brabantse Organisatie (allochtone) Ouderen Groepen (BOOG).
Voor meer informatie: www.fosten.eu